Efektivno koristiti postojeće veštine: posao na daljinu o kom se ipak ne priča dovoljno

Fanovi efektivnosti su svakako pročitali Ferrissovu Četvoročasovnu radnu nedelju (4HWW) – neki od njih pre skoro cele decenije, kada je napisana. Naučili su kako se rešiti suštinski dosadnih aktivnosti koje oduzimaju vreme i energiju, pa posredno i novac (iako to u početku treba platiti – kako se kome takva investicija isplatila tema je možda nekog drugog teksta).

U osnovi kraće radne nedelje i povišene efektivnosti ležali su pojmovi outsourcovanja, eliminacije i delegiranja. Dalja tema je bila: kako unajmiti ljude koji će stvari obavljati za nas, tako da mi možemo da doprinosimo onim čime treba da doprinosimo. Tj. da radimo ono što treba da radimo.

Činjenica je da većina nas outsourcuje skoro svaki dan, kada jede van kuće ili kada plati spremačicu da ima vremena za dodatni (profitabilniji) rad ili odmor. Ili smo to oduvek – bar do skoro – svi radili kad god nam je bila potrebna neka usluga, kao što je angažovanje turističke agencije kad planiramo odmor.

Outsource kao takav je oduvek postojao. Ali sada neko vreme “ima ime”. O njemu se razvila svest i ljudi više razmišljaju o tome šta sami rade, a šta su radi da proslede dalje.

Među mnogobrojnim primerima, Ferriss je dosta vremena posvetio pričanju u svojim virtuelnim sekretaricama iz Indije.

Rodila se nova poslovna prilika.

ŠTA KAŽE TRŽIŠTE?

Većina bi rekla da je posao virtuelnog asistenta win-win situacija: poslodavci dobijaju radnu snagu koja je mnogo više customized i za koju nije potrebno obezbediti radni prostor. Provajderi usluga su zadovoljni jer često, bar u početku, mogu od kuće ili kog god željenog prostora sa dobrim internetom da rade stvari za koje im nije potrebna preduga i prenaporna obuka: najčešće se koriste poslovnim veštinama koje su vremenom već stekli.

Upwork i drugi sajtovi su prepuni oglasa za virtuelnog asistenta različitih profila: od manje zahtevnih “sekretarskih” poslova do onih koji uključuju special skills i znatno više su plaćeni po satu (bilo da uključuju dodatne finansijske usluge, društvene medije i dr.). Poslodavci širom zapadnog sveta rado unajmljuju virtuelne sekretarice iz nešto manje razvijenih zemalja – koje su opet zadovoljne onim što, radeći u friendly uslovima, mogu da zarade za sat. Posao je posebno popularan među majkama male dece, studentima pred kraj fakulteta, i brojnim sposobnim korisnicima interneta koji su dobri govornici engleskog a nisu se obučilli za neku konkretnu a tržišno traženu struku. Ili prosto vole da rade od kuće, a danas možda iz nekog hub-a.

Tržište takođe kaže: ako radite kao virtuelni asistent, bez problema možete zaraditi 5-10 ili 15 evra/sat. U zavisnosti od usluga koje pružate, ta cifra za određene stvari može ići i do 12-60 evra za isto vreme. Ukoliko su udruženi u firme ili rade paket aranžmane, naplaćuju i do 400 evra mesečno jednom klijentu. Nekima se zaista isplati, posebno onima koji imaju veći broj klijenata za koje rade po dogovorenoj satnici. 

ŠTA RADE?

Različiti virtuelni asistenti rade različite stvari, a virtuelni sekretari i sekretarice uglavnom:

 • asistiraju u poslovnoj email korespodenciji
 • pišu izveštaje
 • bave se internet i drugim istraživanjima za potrebe poslodavca
 • bukiraju karte
 • organizuju događaje
 • zakazuju sastanke
 • bave se fakturama
 • vode knjige
 • edtuju tekstove
 • telefoniraju, itd.

POSAO ZA VAS?

Ne zaboravite da se ipak obučite u osnovama. Postoji mnoštvo online i offline kurseva koji će vam pomoći da počnete sa radom. Šta je važno da vi sami imate u vidu?

 1. izaberite nišu-tržište-branšu koju ćete targetirati kao svoje osnovne klijente
 2. napravite dobar i jasan website (šta je to što za svoje klijente radite važno je koliko je i šta je to što ne radite; profilisanje je ovde znak profesonalnosti i ozbiljnosti)
 3. optimalizujte sopstveno oglašavanje i reklamu

MUST HAVE

Ili ovde: must be – ako želite da budete uspešan virtuelni asistent, važno je da ste:

 • pouzdani
 • da imate dobre komunikacione veštine
 • da ste dobro organizovani
 • snalažljivi
 • samostalni
 • da prepoznate gde i kada je bitno da date ili uradite “nešto više” (tipa obrađivanje fotografija, ažuriranje sajtova i sl.)

U SRBIJI

… ovaj posao postaje sve popularniji. Tome u prilog ide velik broj naslova na googlu koji manje ili više pričaju istu priču o “poslu budućnosti”. Pošto smo sa standardom još uvek daleko od zapadnih tržišta, kod nas je interesovanje za ovaj posao i dalje vezano za lovce na poslovne prilike, a ne za lovce na kadrove (u krajnjoj liniji, nije tako teško zaposliti fizički prisutnu sekretaricu dostupnu dobar deo dana za 300-400 evra).

Šta treba da znate ako u Srbiji želite da zarađujete na ovaj način?

 • istražite domaće strane za instant savete
 • prijavite se prvo na Upwork, posle eventualno i na Freelancer, Fiverr i druge platforme
 • ako ne želite sami da se obučavate uz pomoć kurseva iz inostranstva, nekoliko dobro organizovanih kurseva možete recimo naći ovde ili ovde
 • budite strpljivi: kao i za bilo koji freelance posao, i ovde se zarada često oseti tek posle par meseci; to bi trebalo da bude oko 5-20 dolara na sat, za srećnije 500-1000 dolara mesečno
 • dajte sebi vreme, učite i skupljajte iskustva: možda ćete posle nekog vremena razmotriti otvaranje firme ili neki vid udruživanja sa kolegama radi povećanja profita
 • dobro znanje engleskog jezika (Business English) se podrazumeva, svaki drugi jezik je prednost.

Veštine virtuelnog asistenta su treće najpopularnije na Upworku i sličnim sajtovima – posle programerskih i dizajnerskih. Da li je to po vašem ukusu, da li se uklapa u vaše ambicije i da li je prava poslovna prilika za vas – procenićete sami.