Azija – Meka za poznavaoce engleskog jezika

Dosta njih je u poslednje vreme napustilo uobičajne staze karijere. Radi veće nezavisnosti i bolje kontrole radnog vremena i prihoda, počeli su isključivo da žive uz devizu freelace i online. Iskustvo Marije Basarić u predavačko-konsultantskom poslu vezanom za časove engleskog preko Skype-a mnogima će biti važan izvor informacija o tome kako English Language Tutoring za azijsko tržište izgleda i šta kome može da pruži. U daljem tekstu, Marija:

“Dve najmnogoljudnije zemlje na svetu su Kina sa oko 1.338 milijardi stanovnika i Indija sa oko 1.225 milijardi stanovnika. Ipak, najrasprostranjenijii jezik današnjice koji je i zvanični jezik u čak 54 države sveta, a kojim se služii svaki peti stanovnik planete, jeste engleski jezik. Nametnuo se kao intrenacionalni jezik biznisa, diplomatije, turizma, kompjutera, tehnologije. Bukvalno, engleski jezik je jedno od osnovnih obeležja i oruđa globalizacije. Kada je zadovoljen osnovni uslov za bilo kakav posao – postojanje potrebe koju treba kvalitetno i pravovremeno zadovoljiti, ostaje nam samo da pronađemo adekvatan odgovor na pitanje: Kako?

Čak i u Srbiji, ozloglašenoj po visokoj stopi nezaposlenosti naročito mladog, visokoobrazovanog kadra, nepotizmu u javnom sektoru, malim zaradama, pa donekle i opštoj apatiji i odsustvu nade, nema baš sasvim opravdanja. Neke se postavke i očekivanja moraju malo korigovati, ali ne može se zanemariti činjenica da posla za eksperte ali i poznavaoce engleskog jezika ima – u Aziji.

Zahvaljujući dostupnosti interneta i njegovoj opštoj prihvaćenosti, u današnje vreme ne moramo biti gastarbajteri, ali možemo biti “internet nomadi” , ili ne tako pompezno, tek  izbeglice iz soptvenog drušvenog, ekonomskog, socijalnog i politički opterećujućeg životnog okruženja.

Potvrđujem ličnim primerom i izborom da živim izvan grada, gde me bude me ptice, a ne buka, gde uvek imam mesto za parking, gde mogu slobodno da ostavim otključan auto kada uđem u prodavnicu i zamislite radim. Imam redovnu platu; nemam troškove putovanja niti gubitka vremena na dolazak i odlazak sa posla. U pauzama mogu da odem do bašte i uberem neprskano voće ili se poigram sa kućnim pardon dvorišnim  ljubimcima. Ljudi sa kojima sarađujem su često uspešni, ostvareni, optimistični, ambiciozni i veoma vredni. Zvuči kao da izmišljam? Nije socijalizam. Nije ni obećana zemlja…

Predajem engleski jezik online i ako je verovati zvaničnim statstičkim podacima (u junu je prosečna neto zarada zaposlenih u radnom odnosu u Srbiji bila 49.595 din ), zarađujem više, a barem toliko.

Naravno da sve ima dobre i loše strane. Ali hajde da ipak krenemo od ohrabrujućih.

Kako stvari funkcionišu

  • Prvo i osnovno, azijsko tržište je ogromno i ima enorman potencijal. Prema podacima kineske institucije (Statistical Communique on National education market) online korisnici usluga učenja engleskog jezika su svega 3% stanovništva u Kini ( što je oko 300 miliona klijenata). Sa prosečnom godišnjom stopom rasta korisnika u poslednje 3 godine od 20 %, sa preostalih 97% stanovništva i sa zvaničnom kineskom politikom i planom “engleziranja” i uravnoteženja u dostupnosti i kvalitetu obrazovanja Kineza iz ruralnih i urbanih sredina, izlišno je komentarisati da potreba postoji, da Balkan ima mlade i obrazovane ljude i da nas, sa Balkana,  ne moraju i ne plaćaju kao tzv. native speakere. Tromost našeg domaćeg sistema i zakonodavna neuređenost oporezivanja tzv frilensera, u ovom slučaju ide nam na ruku.
  • Drugo, brojne su kompanije koje obezbeđuju pristup tome tržištu, koje obezbeđuju softversku platformu, pripremljene materijale kao i razne treninge i obuke za konsultante engleskog, čime ćete poboljšati rejting u kompaniji i bićete traženiji “teacher”.
  • Treće, možete odlučiti da vam to bude full time job ili part time job. Živimo u različitim vremenskim zonama, te možete raditi i u dve smene “ko Kinezi”, i time poduplati zaradu.
  • Četvrto, potrebno je da imate bachellor diplomu iz bilo koje oblasti, solidno ili napredno znanje engleskog i da zadovoljite tehničke standarde.

To podrazumeva da Vaš kompjuter ili lap top ima procesor novijeg datuma (Intel i3,i5,i7 ili …Amd8 i sl), da imate instaliran Windows 7 ili 10. Pozadina mora biti čista, bela. Neophodni su tišina i odlično osvetljenje, jer često koristite i specifične aplikacije koje omogućavaju bogatiju logistiku u sadržajima i posebne efekte. Prvo i osnovno je da se prođe tehničkii test: dobar komp, stabilan internet i head set (slušalice sa mikrofonom). Kompanija u kojoj radim insistira na slušalicama koje imaju USB priključak da bi mogli imati uvid u tačne informacije o modelu koji koristite.

Klijenti

Za razliku od klasičnog školskog pristupa edukacije i učenja stranih jezika, online sistem zahteva određene osobine ličnosti i dodatne “nevidljive” sposobnosti. Vi ste konsultant, a ne profesor. Tu ste da pomognete i usmerite klijenta,u procesu samorealizacije.  Fleksibilnost, dobre komunikacione i socijalne veštine, samokontrola, sve je to neophodno kako bi se uspešno nosili sa konstantno “promenljivim komponentama”. Praktično, to znači da ne možete birati đake, niti kog su nivoa znanja ili koliko su stari, ni koju lekciju ili temu želite da radite sa njima. Može vam se desiti da radite sa detetom od 5 godina koje priča skoro kao da mu je engleski maternji jezik. Može se desiti da pričate sa srednjoškolcem koji ide u specijalnu srednju školu gde pohađa nastavu na engleskom. Na istom času možete imati đake istog nivoa znanja ali sa velikom razlikom u godinama ( 6 god i 16 god). Kada su odrasli u pitanju, najčešće su to uspešni poslovni ljudi, inženjeri, profesori, advokati sa srednjim nivom znanja, ali ima i onih koji ne znaju ni reč engleskog. Morate biti kadri da vodite razgovore o najrazličitijim temama.

Svaka od navedenih situacija traži drugačiji pristup. TPR (total physical response)je jedna od najvažnijih tehnika koja Vam pomaže u radu sa đacima najnižeg nivoa znanja i sa malom decom, jer nemate mogućnost komunikacije na drugom jeziku osim engleskog. Deci je, bez obzira na nivo znanja, teško održati pažnju tokom celog časa, naročito što ne birate materijal. Iz mog iskustva, decu je moguće motivisati ako ih zainteresujete pozitivna atmosferom, zanaimljivim idejama, neobičnim pristupom u komunikaciji,  kombinovanjem različitih veština (jezik, muzika, slika) i njavažnije njihovog dobrovoljnog angažovanja u svim aktivnostima. Sama deca su baskrajan izvor inspiracije. Kada ih pokrenete, oni dodaju element magije na času.

Rad sa odraslima se u velikoj meri razlikuje. Odrasli klijenti vas vide i čuju, ali vi njih samo čujete i retko radite sa istim ljudima.  Praktično, to znači da morate na svakom času da probijate led i doprete do čoveka. Pomoći će i ako ste od onih koji umeju da saslušaju sagovornika, ako umete da procenite ljude ili situaciju. Kritika grešaka je veoma osetljivo polje. S jedne strane poželjno je da ispravljate greške čime ih praktično učite, a opet morate imati u vidu da su klijenti ipak samo ljudi, nekad osetljivi, nesigurni, a neki nervozni, sujetni…I na koncu, i oni vas na kraju časa ocenjuju. To je povratna informacija za vas koju možete iskoristiti da unapredite kvalietet svojih časova,  ali ta ocena je i bonus na vašu osnovnu zaradu  i utiče na Vaš rejting($).

Pristup i prioriteti

Jedna od najvažnijih stvari je činjenica da iako je u pitanju edukacija i obrazovanje, klijenti plaćaju tu uslugu. Ta komercijalna komponenta povezana je sa čitavim spektrom potrošačkih motiva koji su ga naveli da donese odluku i izdvoji značajnu sumu novca za proizod-uslugu koju pružate. Dakle, kao što devojka ne kupuje šampon već lepu kosu, niti običan crveni karmin već samopouzdanje Sindi Kraford, tako se i mlada, vredna, ambiciozna Kineskinja koja radi po 12 sati dnevno i investira u svoje znanje da bi napredovala u karijeri  i obezbedila sebi bolji život,  odrekla još jednog izlaska i mogućeg provoda. Svakome treba balans, a oni hronično nemaju vremena za zabavu i relaksaciju.  Tako i ona želi da joj na tom času bude lepo, da se oseti pametno i da radi nešto korisno, i da jednostavno sretna i zadovoljna ode sa časa. I to je osnovna razlika. Mi nismo tu samo da prenesemo znanje, već  i da motivišemo, inspirišemo, a ponekad samo ulepšamo i upotpunimo nekome dan.

I kao i uvek kada radite sa ljudima surećete se izazovima bagovite ljudske prirode koja se često na surov način potvrđuje. I kao uvek kada se iskreno, posvećeno, odgovorno, nesebično dajete i vredno radite na tome, rezultati su vidljivi i uspeh je neizbežan. Ovaj posao kao i posao bilo kog scenskog radnika, zahteva inetlektualno ali i emotivno izlaganje i ulaganje. Nekad ste nastavnik, nekad glumac ili zabavljač, nekad ste inspiracija i lider, nekad ste prosto smarač ili promašena investicija. Ali na koncu,  ja se često osećam kao neko ko ne samo da zarađuje i ima određenu dozu slobode i fleksibilnosti u organizaciji sopstvenog vremena, već i ko povremeno dobija snažne injekcije nade i vere u beskrajne kapacitete ljudske dobrote i šarolikosti. I sve to zahvaljujući komunikaciji, jednostavnoj razmeni iskustava, misli i ideja, što i jeste osnovna funkcija jezika – da se razumemo.

Online časovima engleskog na ogromnom azijskom tržištu možete iskoristi priliku da zaradite, besplatno izoštrite svoje jezičke veštine, bilo da vam je to trajni, honorarni ili privremeni posao. A možete jednostavno i da uživate u upoznavanju jedne potpuno drugačije kulture koja se u poslednje dve decenije izdigla iznad tereta bližeg istorijskog nasleđa i za razliku od našeg društva koje je na svim iskušenjima tranzicije palo, Kina je prošle godine ostvarila drugi po veličini neto GDP. Pa dok oni od nas uče engleski, možda i mi možemo ponešto da naučimo od njih.

Srećno!

U dodatku su neke od poznatih kompanija koje su otvorene za zapošljavanje tzv. non native speakera:

   1. Bibo Global Opportunity  Inc.   biboglobal.com

   2. Native Camp PTE. LTD            nativecamp.global

3. iTutor Group                             www.itutorgroup.com

4. 51 Talk English Limited            www.51talk.ph

   5.  Waijiaoyi.com                          t.waijiaoyi.com “