Ostvarivanje konkurentske prednosti u testiranju engleskog u celom svetu

Kolega Dušan Mišolić, profesor engleskog jezika u centru stranih jezika LINGUA iz Novog Sada, daje nam važne informacije o verovatno najpopularnijem testu stranih jezika u svetu.

* Kako bi opisao prosečnog učenika koji polaže TOEFL test? 

Prosečan učenik koji polaže TOEFL je student završnih godina fakulteta kod kojih je najlakše nastaviti postdiplomske studije u inostranstvu (ekonomija, menadžment, tehničke nauke). Nešto je veći broj muškaraca koji se odlučuju za ovakav korak, a u pitanju su obično ambiciozni studenti s visokim prosekom ocena.

* Koja sve vrata test otvara u karijernom i-ili akademskom smislu?

 TOEFL test je dobio na popularnosti u poslednjih desetak godina iz više razloga: prvo, fakulteti i kompanije su shvatili da Kembridž ispiti nisu jedino merilo znanja, koliko god bili meritorni i da postoje firme kao što je ETS (američka kompanija koja priređuje TOEFL) koje jednako kvalitetno obavljaju ovakvu vrstu testiranja. Drugi razlog leži u odličnoj kampanji koju ETS sprovodi širom razvijenog sveta u vezi sa prihvatanjem TOEFL rezultata kao merodavnih. Konačno, TOEFL test je nešto jednostavnije položiti tj. dobiti željeni rezultat jer je struktura testa prijemčivija većini đaka, pogotovo u odnosu na Kembridž ispite.

* Šta je uticalo na činjenicu da je TOEFL test postao sve popularniji posebnih godina?

TOEFLse kao merilo znanja prihvata u apsolutno svim iole značajnijim koledžima u SAD i Kanadi, kao i u evropskim zemljama, Kini, Japanu i Australiji. Uz to, priznaju ga i najveće multinacionalne kompanije kao što su Coca-Cola, P&G i druge. Treba napomenuti i da se TOEFL rezultat smatra validnim u procesu dobijanja radnih i imigracionih viza za Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

* Koji su najveći izazovi na testu sa kojima sa susreće prosečan polaznik engleskog kod nas?

Test čine četiri dela, četiri jezičke veštine, Reading, Listening, Speaking i Writing. Jezik je uglavnom akademski i isključivo američki engleski. Ovo pogoduje našim polaznicima koji su navikli na govorni američki engleski u Listening delu međutim pravi probleme na Reading delu jer je vokabular uglavnom iznad praga razumevanja prosečnog polaznika (za razliku od Listening dela, u Reading delu je isključivo prisutan akademski kontekst). Speaking i Writing variraju od polaznika do polaznika, ali njihov neuobičajen format u odnosu na slične ispite je ponekad najveći problem.

* Zašto je baš taj test dobar pokazatelj jezičkih veština?

Ovaj test je sjajan pokazatelj jezičkih veština potrebnih na dodiplomskim i postdiplomskim studijama bilo gde u svetu, jer je najviše prilagođen takvim uslovima korišćenja jezika. Sva četiri dela testa se trude da na verodostojan način imitiraju uslove pod kojim jedan prosečan student američkog koledža čita, sluša, priča i piše. Bez obzira na ovakvu usredsređenost i usled opšteg kvaliteta testa i pouzdanosti rezultata, TOEFL je postao prihvaćen i u velikom broju kompanija kao i imigracionim organima više zemalja.

By |2019-02-13T22:08:18+00:0013. 02. 2019.|Jezici poslovnih prilika, Najnovije|