Kako učiti engleski like a boss

Mnogi se služe engleskim jezikom u svakodnevnom poslovanju ili po potrebi, ali su retki oni čiji je nivo kompetencije u jezičkoj upotrebi na (po njima samima) zadovoljavajućem nivou. Kako u ovako brzom i haotičnom svetu, gde je slobodno vreme postalo gotovo radikalna potreba, doći do jezičkih veština koje će nam omogućiti da bar približno budemo zadovoljni time kako zvučimo na stranom jeziku, i kako se uopšte služimo njime?

  • Odredite prioritete. Većina bi da unapredi komunikaciju, ali važno je imati u vidu da jezik služi i za učenje i dolaženje do relevatnih informacija. Konsultujte se sa nekim stručnijim od vas o tome koje jezičke veštine su vam trenutno najbitnije za rad na vašem nivou znanja, a u skladu sa vašim profesionalnim potrebama. U skladu sa tim…
  • Napravite plan program je danas negotiated document; nađite predavača koji će vam olakšati ovaladavanje relavantnim sadržajem. Držite se prioriteta, pažljivo širite priču. Biti cepidlaka je neefikasno a škrt ni najmanje mudro. Dobar predavač je dobar facilitator – neko ko će vam zaista olakšati da dogovorene stavke prođete opušteno i uz obostrano zadovoljstvo.
  • Pozabavite se upoznavanjem sa materijalom. Nije nužno, a ni korisno, koristiti se svakim udžbenikom ili aplikacijom koji vam padne šaka. Uz konsultaciju sa teacherom, odredite koji materijali – nikad više od 3 u isto vreme, treba da vam budu deo redovnog rada, koliko god to retko ili često bilo.
  • Dodelite vreme. I budite pošteni. Nije važno da li je u pitanju 3 h dnevno ili 1 h nedeljno: bar 50% odgovornosti za vaš napredak je na vama. Retko ipak nalećemo na izuzetno prijemčive (da ne kažemo talentovane) za jezik, koji preko 70% materijala usvajaju na prvu loptu, ili izuzetno anksiozne kojima je potrebno da ponove sadržaj više puta da bi nešto upamtili. Večina ljudi funkcioniše po principu: ako provedu pola vremena od onog provedenog na času ponavljajući ili vežbajući, u stanju je da prati. Ako dodeli tačno toliko vremena, može i da usvaja. Sve preko toga je realni napredak.
  • Važno je da “kliknete” s predavačem. Kako je to rekao moj dekan prof. dr Ratko Neštković: niko nikoga ništa nije naučio, ako nije bio barem malo voljen.  Ljudski momenat je jedan od ključnih faktora u učenju. To ne treba zaboraviti.
  • Zabavite se. Učenje je insprativno. Gotovo svako se može zainteresovati za većinu stvari ako joj pristupi otvoreno i bez operećenja. Učenje novog jezik nam može pružiti mnogo toga: prozor kroz drukčiji pogled na svet, neverovatne ali istine činjenice o nečijim kulturnim vrednostima, neobične analogije, egzotične običaje i navike, mogućnost da se razumemo u nekoj od zemalja koje smo do skoro poznavali samo preko ekrana. Mnogo novih kutaka se osvetljava, a za dobar deo njih nismo ni znali. Ne postoji izgubljeno vreme kada odlučimo da dekodiramo strani jezik.
  • Preispitujte pobude… Ako naletite na ozbiljniji otpor. Uložiti napor i voditi se disciplinom jesu popularne krilatice motivacionih govornika. Ipak, ako osećate veliku odbojnosti prema svesnom angažovanju i aktivnostima vezanim za učenje jezika, valjalo bi sesti i porazmisliti. Zašto ja zaista ovo radim? Da li me nešto na to tera ? (a ko još ne bi osetio otpor prema prinudi). Šta je to što me odbija od ove aktivnosti? Zašto se osećam loše i imam potrebu da uvek racionalizujem sve kroz nedostatak vremena? Da li ja zaista hoću ovo da radim – i da li zaista želim ono gde me učenje vodi?

Svako učenje jeste menjanje jedinke. A lepše je i lakše kad znamo zašto, kako i čime. Ali i kada, sa kim i naravno… kad vidimo da su dobiti vredne uloženog. Učiti engleski like a boss? E, pa oni to znaju 😉

By |2018-09-21T09:32:35+00:0010. 09. 2017.|Jezici poslovnih prilika, Najnovije|