Kako steći iskustvo ako ste na samom početku?

Kako vam zvuči činjenica da oni koji su se manje zalagali imaju visokoodogovoran posao? Meni poražavajuće. Zato i pišem ovo. Jer društvo traži doprinos, a diploma nije dovoljna.

Za posao vam je potrebno radno iskustvo, ali i za radno iskustvo vam je potreban posao?!

Ajnaštajn kaže: “Prava definicija ludila je ponavljati iste postupke iznova i iznova, a nadati se drugačijem rezultatu.” Šta tačno radite da biste dobili posao osim što jedan isti CV svakog dana šaljete na neke mail adrese u nadi da će vas neko zaposliti  jer ste završili fakultet? Ili što čekate da se kod Dragana u firmi, tečinog poznanika sa studentskih demonstracija, oslobodi neko mesto? Iskreno, ja bih silno želela da to urodi plodom i da ne zvučim kao cinični snob, ali diplome se sve više prevode na norveški i nemački, so, that’s the fact. Manjak komunizma, a višak kapitalizma doneli su nam tiše pištaljke, pa na kolektivne društvene promene ne možemo da računamo. Ostali su nam razgovori ispred ogledala i “radne akcije” koje možemo da primenimo jedino na sopstveni život. Dakle, možete biti ludak koji ima rezultat ili ludak koji je bez rezultata. Šta birate?

Znate li ko može da vam pronađe posao? Vi. Pre svega, odgovorite na tri pitanja:

  1. Šta znate da radite?
  2. Zašto bi neko platio baš vama da obavljate neki posao?
  3. Šta biste radili za džabe?

Iskustvo bez iskustva

Poznatije kao volontiranje ili praksa. A od čega ćete živeti dok radite za džabe? Od istih onih prihoda od kojih živite i dok tražite posao. Razlika je u tome što vam volontiranje ne donosi finansijske prihode, ali vam donosi iskustvo i poznantstva. Šest meseci iskustva bez prihoda bolja su od nula iskustva bez prihoda, zar ne? Pokušajte da pronađete firme koje posluju u onim oblastima koje odgovaraju tome šta želite, jednog dana, da radite za novac. Pošaljite im molbu. Preduzmite korak. Što pre shvatite da niko nije u obavezi da vas zaposli jer vam treba posao, pre ćete mrdnuti sa mrtve tačke. Recimo, ukoliko želite da se bavite pisanjem, razmislite o guest bloggingu. Ja sam tokom studija volintirala u osnovnim školama, držala sam neku vrstu dopunskih časova klincima koji imaju slabije rezultate u školi. Volonterski posao će, zasigurno, dopuniti vaš CV, a vrlo je moguće da ćete steći i neke nove poslovne veštine.

Diši duboko i pritisni Send

Ili, build the damn door! Ili, ne čekajte da telefon pozvoni. Dakle, vi niste pisac u razvoju, vi ste pisac. Šta ste pisali? Šta ste stigli. Napravite priču od studentskog života. Ja sam kao primer teksta za prvi posao copywritera poslala “Zanimljivu biografiju Džejn Ostin”. Mislite da sam znala šta sve treba da radim tamo? Pojma nisam imala. Nisam znala da odradim zadatke da bih prošla u treći krug. Otišla sam u biblioteku i uzela knjigu Online novinarstvo, Ričarda Krejga. I na kraju dobila posao. Agencija u kojoj sada radim nije jasno imala otvorenu poziciju za koju sam aplicirala, ali koga briga. Meni je trebao posao.

Eleminišete izgovore da vi niste dovoljno dobri za taj neki posao. Kada tražite posao, fokusirajte se na rešenje, a ne na ograničenja.

Štreberi su sada sexy, pa pogledajte programere

Ko su generacijski luzeri? Oni koji ne prate društvene norme, pa u 27. godini ne rade #dreamjob? Batalite instagram trendove. Generacijski luzeri smo svi mi. Deca devedesetih. Ne jer smo lenji, nego jer sve stičemo sami. Zato su naše tridesete, zapravo, nove dvadesete.

A kakve veze sa ovim imaju štreberi i sexy programeri? Imaju jer su oni učili ono što se unovčiti može. Mi koji smo birali umetničke fakultete, mi razmišljmo kako da unovčimo diplomu. Filološki fakultet  postao je Fakultet za call centar, a umetnici nove #musthave persone u marketing agencijama. Jedan nemili #funfact, obe grupe imaju veće plate od prosvetnih radnika. Ne znam za ove prve, ali ovi drugi su morali štošta novo da nauče da bi imali više od prosečne plate.  Dakle, ako niste birali fakultet po tome šta je isplativo, a nadam se da niste, nije strašno ako preusmerite svoje znanje na nešto isplativo, makar privremeno. Maknite se sa mrtve tačke, pojedite žabu, naučite da letite, uradite nešto samo ne čekate da se to nešto desi samo od sebe. Ili ponovo zagrejete stolicu zarad novih znanja i veština. Tome nas uče programeri, nekada drugari koji “kidaju” matematiku, danas face s dubokim džepom koje i dalje nešto uče. Biti štreber se ne završava sticanjem diplome.

Dakle, šta ćete danas da uradite drugačije od onog juče? Šta ćete novo da naučite? Kako ćete svoje znanje da prilagodite današnjim uslovima poslovanja?

Kada dođe do trenutka da pošaljete CV, pogledajte ga još jednom. Da li izgleda prazno? Izađite iz šablona, napravite CV koji će poslodavac, zaista, da pročita. Nemoguće je da ste na fakultetu proveli minimum 4 godine da bi vam jedine poslovne veštine bile: komunikativan i spreman na timski rad. Koji je vaš X faktor?