Sam(ostalan) ali ne i usamljen?

Prosto udruživanje u zajednicu nezavisnih država ili nešto kao remote working, ali u lokalu. Princip je isti.

Ako većinu svog radnog vremena radite sa ljudima, lako ćete uvideti da je ćutanje zlato, a možda ćete čak i postati a bit of a loner. Sa druge strane, ako se bavite trenutno aktuelnim poslovima iz IT-a ili online marketinga, postoji šansa da danima ne morate izaći na Sunce ili prozboriti sa ljudima ijednu reč. Bar ne uživo.

A pošto smo uglavnom gladni onoga što nam nedostaje, ako radimo u prilično otuđenoj atmosferi – kako to često biva sa raznim freelancerima širom sveta – poželećemo da možemo biti deo nekakve zajednice.

Community je važan deo kampanje kompanija koje se bave organizacijom života onih koji mogu i žele da rade na daljinu, a mogu da priušte da se neko drugi bavi detaljima. Nije sve u pronalaženju prostora i krčenju puta kroz restorane Medulina ili nekog malog mesta na Baliju. Lepo je znati da vam je neko “sredio” ekipu – a koliko ćete tu biti prisutni, to je do vas. No strings attached.

Kakve to ima veze sa “zajedničkim radnim prostorima” u lokalu? Suštinski – princip je isti, ostalo su nijanse. Freelancer iz Srbije ili sa Zapada dobro zarađuje, radi od kuće, to mu dosadi, možda sebi priušti koji mesec u nekog egzotičnoj zemlji, ali se tada vrati kući. Prija mu nezavisnost, ali ne i usamljenost. Dobro je da kad sam to želi ima priliku da posedi u prijatnom otvorenom prostoru gde drugi rade isto što i on – ili bar na isti način. Ne previše glasno; iako će on sam rado po potrebi staviti slušalice. Ali se oko njega oseti ljudsko prisustvo. A to je ono što se traži.

Dobrodošli u coworking spaces.

Od par kancelarijskih stolova, preko hipsterskog raja pa sve do neverovatnog luksuza, freelanceri i savremeni timovi su već neko vreme navikli da se koriste onim što im je velikodušno ponuđeno – većim iznajmljenim, mahom otvorenim prostorima, najčešće u centru ili nekom drugom atraktivnom delu grada. Za (njima) malu naknadu mogu birati pakete koji će odlučiti koliko vremena tamo mogu da provode. Uživaće u dodatnim sadržajima poput meetup-a, imati mogućnost korišćenja dodatnih izolovanih prostorija i kupatila. Koristiće se kafom i printerom i sličnom opremom. Negde će moći da dovedu i kućne ljubimce. A možda i da se istuširaju 🙂

Najčešća klijentela je iz IT branše, marketinga, društvenih medija i dizajna. Dobar deo posla im je na laptopu. Kažu da su produktivniji jer je takva vibracija u prostoriji. Atmosfera podstiče rad, ambiciju i kreativnost. Zadovoljni su posebnim popustima za timove. Firme čiji zaposleni i saradnici pretežno rade od kuće posebno se raduju ideji da uplate određen broj sati za odeljak za svoj tim na nedeljnom ili mesečnom nivou, kao i tome što imaju mogućnost korišćenja prostorija za sastanke pod relativno povoljnim uslovima. Sve im se to često više isplati nego da iznajme prostor za office u centru ili drugom poslovnom delu grada, posebno u metropolama gde cene iznajmljenih nekretnina uglavnom skaču.

U svetu su coworking spaces, ili popularno – hubs, apsolutni trend. Od sad već mnogima poznatih brendova, preko izuzetno luksuznih hubova, pa do skromnijih kakve ćete naći u manjim gradovima – korišćenje ili iznajmljivanje prostora u svrhe kreiranja zajedničkih prostora za rad se sve više pokazuje kao dobra investicija. Prilika za zaradu, ali i networking – vrlo zgodan način da se, organizujući događaje, povežemo baš sa ljudima koji su nam potrebni.

Trend je pre nekog vremena došao u Srbiju. U Beogradu ima više desetina coworking prostora i uglavnom je potrebno da izdvojite 100-150 evra mesečno za korišćenje, u zavisnosti od “paketa”. Često se pominju, pored svima poznatog Startit centra, recimo ovde, ovde ili ovde. U Novom Sadu ih je još uvek nešto manje – verovatno zbog drukčijeg mentaliteta, a i korišćenje je uglavnom do 80 evra mesečno. Od posećenijih i uređenijih vredi videti recimo ovaj, ovaj ili ovaj. U manjim gradovima cena uglavnom ide do 50 evra mesečno. A koliko ume da znači i bude posećeno govori popularnost sad već čuvene Mokrin House.

Koja je budućnost coworking prostora? Pre ne tako puno vremena san mnogih zaposlenih i onih koji se školuju bio je da imaju fleksibilno radno vreme, da mogu da rade od kuće, iz kafića i restorana ili sa neke egzotične destinacije – toliko da je internet bio prenatrpan fotografijama takvog životnog stila. Lifestyle design at its best. I šta se desilo? Zašto se posle tako malo vremena javila potreba da se, makar prostorno i energetski, ako ne strukturalno i organizaciono, povežemo?

Biti samostalan ali ne i usamljen. Networking na delu. Ljudsko prisustvo i sloboda. I lepa poslovna prilika čije iskorišćavanje sve više uzima maha na ovim prostorima kao i svuda u svetu.

Koji je sledeći koncept radnog mesta?